Staatsloterij verliest van Loterijverlies bij Hoge Raad

Staatsloterij verliest van Loterijverlies bij Hoge Raad

 

Heerhugowaard 30 januari 2015 – Vandaag heeft de Hoge Raad de Stichting Loterijverlies.nl in het gelijk gesteld in de zaak tegen de Staatsloterij. De Hoge Raad heeft bepaald dat de Staatsloterij zich in de periode tussen 2000 en 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleidende mededelingen over het niet gegarandeerd zijn van de prijzen, de winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte van de prijzen.

 

De uitspraak van de Hoge Raad betekent dat Loterijverlies.nl een uitstekend uitgangspunt heeft om voor haar ruim 100 duizend deelnemers hun inleggeld terug te vorderen. Ook kan iedereen die zich niet heeft aangemeld bij Loterijverlies.nl, maar wel (eens) tussen 1 januari 2000 en 2008 heeft meegespeeld, zich alsnog aanmelden.

 

Hoe het begon

Aanleiding voor het proces was dat de Staatsloterij destijds nooit heeft gemeld dat ook niet-verkochte loten aan de trekking meededen. De Staatsloterij verkocht bijvoorbeeld 3 miljoen lotnummers en ging over 18 miljoenen lotnummers prijzen trekken zonder dat te communiceren. Dit betekende bijvoorbeeld dat er van de 20  gecommuniceerde prijzen daadwerkelijk slechts 3 werden uitgekeerd. Bij een loterij werden bijvoorbeeld 10 prijzen van een miljoen gecommuniceerd, 10 van een kwart miljoen en 25 van 50 duizend euro. De waarheid was echter dat er 4 prijzen van een miljoen, 0 van een kwart miljoen en 3 van 50 duizend euro werden uitgekeerd. Slechts 30% van de beloofde prijzen.

 

Bewijs

In juni 2013 is door Loterijverlies bij de Staatsloterij bewijsbeslag gelegd voor alle (ex-) deelnemers aan de Staatsloterij. Hierdoor kunnen zij, ook wanneer zij niet meer in het bezit zijn van bewijs zoals bankafschriften, in principe bewijzen dat zij (wel eens) hebben deelgenomen.

 

Gedrevenheid

Van essentieel belang in deze zaak is het feit dat jurist Ferdy Roet, oprichter van Loterijverlies.nl, altijd in een positieve uitkomst is blijven geloven. Hij heeft deze zaak vanaf het eerste begin behandeld, bijgestaan door een groep van gespecialiseerde advocaten en een gerenommeerd professor. Van elk detail is hij op de hoogte en bleef er daarom van overtuigd deze zaak succesvol af te kunnen sluiten. “Het is volkomen terecht,” zegt hij als reactie op de uitspraak. Roet verwacht dat het de komende maanden een drukte van belang wordt om de zaak verder in goede banen te leiden. Verder kunnen diegenen die wel eens hebben meegespeeld in de periode 2000 tot 2008 zich nog aanmelden.