Nieuws
- 17 jul
- 19 nov
- 18 nov
- 14 apr
- 13 apr
- 8 apr
Kritiek verzekeraars op Independer
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink van NOS nieuws.
De zorgverzekeraars Achmea, Menzis en CZ zeggen dat de verzekeringsvergelijkingssite Independer.nl niet onafhankelijk is.
Verzekeraars die Independer geen provisie willen betalen voor nieuwe klanten die via de vergelijkingssite binnenkomen, worden anders behandeld dan degenen die wel provisie betalen, zeggen Achmea, Menzis en CZ.
Independer claimt een volledig onafhankelijke tussenpersoon en vergelijkingssite te zijn. De site beroemt zich er juist op in de vergelijkingen ook verzekeraars te tonen waarmee geen zakelijke relatie bestaat. Independer is met zes miljoen bezoekers per jaar veruit de grootste vergelijkingssite en tussenpersoon voor verzekeraars van Nederland.
Oprichter en directeur Edmond Hilhorst van Independer.nl treedt veelvuldig op in de media als onafhankelijk deskundige op het gebied van verzekeringen. Afgelopen maandag nog in het TROS-consumentenprogramma Radar waar hij vaste gast is. Maar ook in allerlei dagbladen, het VARA-programma Kassa en bij de NOS is hij af en toe te gast.
Lijstjes
Wie op Independer.nl een aan de eigen wensen aangepaste zorgverzekering zoekt, krijgt een lijstje verzekeraars gepresenteerd, gesorteerd op de verhouding prijs-kwaliteit. Prijs, klantcijfer, polisvoorwaarden en vrije zorgkeuze zijn de factoren die bepalen hoe goed een verzekering scoort.
De resultaten van de vergelijking verschijnen in de vorm van een top-3. Daarnaast wordt ook de goedkoopste aanbieder gegeven. Het is ook mogelijk een lijst aan te klikken waarin alle vergeleken verzekeringen voorkomen.
Anoniem
Op die complete lijst staan alle zorgverzekeraars die in de vergelijking betrokken zijn vermeld, vaak met een andere top-3 dan die van de beste deals die Independer samenstelt. De meeste verzekeraars staan met hun logo op de lijst, maar tot deze week ook een flink aantal anonieme verzekeringen.
Om te weten wie achter die anonieme aanbieders schuilging, moest eerst doorgeklikt worden. Dan viel er te lezen om welke verzekering het ging en dat de betreffende verzekering niet online afgesloten kon worden, maar dat de klant wel kan bellen met Independer.
Sinds afgelopen maandag noemt Independer de namen van die verzekeraars wel, in een klein neutraal lettertype. Wie doorklikt krijgt de mededeling te lezen dat deze verzekering niet online afgesloten kan worden via Independer.
Betalen
Waarom presenteert Independer de verzekeraars waarmee geen commerciële relatie bestaat op deze afwijkende manier? Omdat we Independer niet genoeg willen betalen, aldus Achmea Zorg, met vijf miljoen verzekerden de grootste van het land. Omdat we het met Independer niet eens konden worden over de voorwaarden, aldus CZ (drie miljoen verzekerden). Omdat we niet willen betalen, aldus Menzis (twee miljoen verzekerden).
"Independer is gewoon een commercieel bedrijf en niet onafhankelijk", zegt een woordvoerder van Menzis. "Ons internetmerk AnderZorg bijvoorbeeld doet niet echt mee bij Independer. Als je niet betaalt, kom je niet terug in hun systeem. Wij zijn niet bereid om provisie te betalen, want als we dat zouden doen, kunnen we de premie niet zo laag houden als hij nu is. Ze vragen ruim honderd euro per klant." De maandpremie voor de basisverzekering van AnderZorg is 91,25.
Signaal
"Inderdaad hadden we de naam er niet altijd bij staan", zegt Edmond Hilhorst, oprichter en directeur van Independer. Dat was een signaal naar verzekeraars dat we graag zaken met hun willen doen. Maar daarover werden we zo veel gebeld dat we dat aangepast hebben. Nu vermelden we iedereen met naam en toenaam. Inderdaad degenen met wie we geen contract hebben in een kleinere letter. We willen ze nog steeds graag overtuigen een commerciële relatie met ons aan te gaan."
"Een verzekeraar komt bij ons ook naar boven als je ons niet betaalt, alleen laten we de naam meer of minder duidelijk zien, afhankelijk van of we zaken doen met iemand. Volstrekt logisch, consumenten betalen niets voor het gebruik van onze site, het geld moet ergens vandaan komen."
Beste deals
Producten van een verzekeraar die geen contract heeft met Independer duiken zelden of nooit op in de top-3 van beste deals die de vergelijker samenstelt op grond van het profiel dat iemand op de site invult.
Wie de hele lijst van verzekeringen aanklikt die volgens Independer past bij het gekozen profiel, ziet dat daarin soms verzekeringen beter scoren dan de top-3, maar dat die toch niet in de top-3 van beste deals belanden.
Verzekeringen die het goed doen duikelen soms in de kwaliteitsvergelijking doordat bepaalde gegevens - een klantbeoordelingscijfer of informatie over vrije zorgkeuze - niet meer vermeld worden. Dat overkwam bijvoorbeeld CZ Direct, de internetverzekering van CZ, die half november het maximale cijfer 100 scoorde op de verhouding prijs-kwaliteit en het sindsdien moet stellen met een score van net boven de 70.
Klantwaardering
"Op 18 november", legt Hilhorst uit, "werden, per abuis, voor CZ de verouderde reviews uit 2009 getoond. Wij hebben dit jaar een nieuwe methode om fraude bij reviews te voorkomen en accepteren alleen reviews van consumenten waarvan we zeker weten waar ze verzekerd zijn. Dat kan alleen bij verzekeraars waar we een samenwerking mee hebben."
Verzekeraars waarmee Independer geen samenwerking heeft kunnen dus geen goed klantwaarderingscijfer krijgen en scoren daardoor lager. Het wel of niet hebben van een contract beïnvloedt dus wel degelijk de manier waarop verzekeraars scoren in de vergelijkingen.
Hilhorst: "Dat klopt, maar het is de enige methode om betrouwbare reviews te genereren, in de hotelwereld wordt deze methode ook toegepast, bijvoorbeeld door Booking.com."
Independer-polissen
Wie zorgverzekeringen vergelijkt op Independer.nl zal vaak een top 3 voorgeschoteld krijgen met verzekeringen van Ohra en Delta Lloyd, twee kleinere zorgverzekeraars. Beide verzekeraars hebben speciale polissen ontwikkeld die alleen via Independer te krijgen zijn.
Tussen 16 november en 1 december van dit jaar betrof Ohra meer dan een kwart van alle aanvragen via Independer voor informatie of voor een offerte. Ohra was ook de populairste verzekeraar onder de 16.000 mensen die in 2009 via Independer een zorgpolis afsloten.
Independer is vooral groot in autoverzekeringen. Daar wordt volgens hetzelfde principe gewerkt. Wie autoverzekeringen vergelijkt op Independer.nl krijgt nog steeds lijstjes voorgeschoteld met anonieme aanbieders die geen contract hebben met Independer.