Huilende ondernemers teneinde raad door wanpraktijken van de rechterlijke macht

Huilende ondernemers teneinde raad door wanpraktijken van de rechterlijke macht

 

Alkmaar 28 maart 2025 - Steeds meer mensen in Nederland realiseren zich, mede door schandalen zoals de Toeslagenaffaire en de vele uithuisplaatsingen van kinderen, dat de rechtspraak in feite nauw verweven is met andere overheidsinstanties zoals de Belastingdienst. Een schrijnend voorbeeld hiervan is de manier waarop de rechterlijke macht zich ook opstelt tegenover ondernemers.

 

Onterechte beschuldigingen en manipulatie

Volgens ambtenaren zou een ondernemer een opdracht niet correct hebben aanbesteed en zelfs onrechtmatig hebben gehandeld. In hun drang om dit standpunt te rechtvaardigen, werden cruciale e-mailantwoorden verwijderd. Juist uit deze antwoorden bleek dat de correspondentie een heel andere strekking had dan de Nederlandse Staat wilde doen voorkomen.

Normaal gesproken zou het blootleggen van deze manipulatie voldoende moeten zijn om een zaak direct in te trekken. Toch gebeurt het tegenovergestelde: rechters verzinnen de meest bizarre argumenten om die ondernemer kapot te maken. Dit gaat zover dat de rechtbank Noord-Holland zelfs een volledig legitieme en gangbare zakelijke praktijk – het vragen om een vaste prijs zonder meerwerk – als verdacht bestempelde, een redenering die door professionals in het bedrijfsleven als absurd wordt gezien. Deze belachelijke zienswijze van ambtenaren en gerechtelijke ambtenaren komt natuurlijk voort uit het feit dat zij altijd beslissen over de portemonnee van een ander en hun beslissingen nota bene de portemonnee waaruit zij betaald worden raken.

 

Rechtspraak met vooringenomenheid

Daarnaast oordeelde de rechtbank dat het inschakelen van een fiscalist bij advisering als kwade trouw zou moeten worden gezien. In het bedrijfsleven is dit echter een volstrekt normale en zorgvuldige gang van zaken, maar ook vooral een volstrekt legitieme. Ook werd verweten snel te hebben gehandeld bij de aankoop van een onroerend goed, terwijl dit object toevallig op dat moment via openbare inschrijving werd aangeboden tegen een aantrekkelijke prijs. Blijkbaar wordt van ondernemers verwacht dat zij kansen laten schieten uit angst voor represailles van de overheid en een rechtspraak die hen structureel benadeelt. Dit is vooral aan de orde wanneer je het durft op te nemen tegen het regime, want juist dan moet je natuurlijk een kop kleiner worden gemaakt door ambtenaren en rechters.

 

Belangenverstrengeling binnen de rechtspraak

Opmerkelijk is dat een van de rechters die oordeelde in deze zaak, ten tijde van het opleggen van de aanslagen ,directe collega was van de belastinginspecteurs in kwestie. Sterker nog, deze rechter werkte tijdens de beoordeling van de zaak zelfs nog bij de Belastingdienst. Dit is een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling en corruptie, die – zoals vaker – wordt gedekt door andere rechters binnen hetzelfde systeem.

 

Financiële uitputting als strategie

Uit jurisprudentie blijkt een patroon waarin rechtbanken opzettelijk over belastingaanslagen oordelen waarvan zij weten dat deze niet betaald kunnen worden. Dit dwingt de betrokken ondernemers in hoger beroep tot schikkingen, waarbij zij hun bezittingen moeten afstaan om levenslange schulden te voorkomen. Dit mechanisme werd onder andere zichtbaar bij vermeend illegaal opererende loterijen, waar absurde belastingaanslagen werden opgelegd die nooit konden worden voldaan. Daarnaast werd deze handelswijze gedaan bij een andere ondernemer en daarnaast een fiscalist geeft aan Meldpunt Collectief Onrecht aan dat dit vele malen gebeurd. De werkwijze is dus dat de rechtbank en de eerste ‘rechtsinstantie’ een ondernemer met zijn rug tegen de muur zet, waardoor schikken en alles te laten afnemen daarna met een spreekwoordelijk mes op de keel nog de beste optie is om geen levenslange schulden te hebben. Op die wijze werken rechters samen met de Staat en vormen zij één en hetzelfde geheel om ondernemers financieel en daardoor vaak ook geestelijk ten gronde te richten. Velen vragen zich af of rechters nog goed slaap kunnen vatten, ‘want in the end zijn het ook mensen’, aldus een getroffen ondernemer.

 

Twijfel aan onafhankelijkheid van de rechtspraak

Alleen naïeve of onervaren mensen geloven nog in de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in grote conflicten. Enkel wanneer er intense mediadruk ontstaat, of wanneer er geen andere optie overblijft, lijkt de rechtspraak zich genoodzaakt te voelen om de burger of ondernemer in het gelijk te stellen. Dit blijkt uit de bevindingen van het Meldpunt Collectief Onrecht, dat meerdere professionals heeft gesproken die deze tendens bevestigen.

 

‘Je huis kan beter afbranden’

Niet alleen is in de toeslagenaffaire een terechte sneer uitgedeeld naar de rechtspraak vanwege het voetstoots volgen door rechters van het regime, maar onder ondernemers is er ook veel leed. Zo krijgen adviseurs huilende ondernemers aan de telefoon die teneinde raad zijn en zich maar alles laten afpakken ‘om er van af te zijn’. Zij worden moegestreden door een bataljon aan ambtenaren en treffen rechters die de grondhouding aannemen om te zoeken naar het gelijk van de Staat in plaats van de objectieve waarheid. Aldus een getroffen ondernemer kan beter je huis afbranden en is dat veel minder erg dan dat werkelijk alles van je wordt afgepakt waar vrijwel altijd keihard voor is gewerkt. Op een dag dat je een dergelijk vonnis hoort ga je aldus een getroffen ondernemer letterlijk financieel en geestelijk kapot. Feitelijk hoor je dan ook je financiële doodsvonnis. De impact is dan ook enorm van het wanstaltige gedrag van gewetenloze rechters aldus Meldpunt Collectief Onrecht.

 

Raad van Meldpunt Collectief Onrecht

Meldpunt Collectief Onrecht adviseert om in rechtszaken nooit de illusie te koesteren dat rechters je vrienden zijn. Bij conflicten met de Staat is wantrouwen geboden, aangezien rechters aantoonbaar niet in jouw belang handelen. Tijdens een rechtszaak wekken zij vaak een misleidend gevoel van veiligheid en rechtvaardigheid, om uiteindelijk met een vonnis te komen dat alle redelijkheid tart.

 

Dramatische gevolgen voor slachtoffers

Het belachelijke gedrag van de rechterlijke macht heeft desastreuze gevolgen. Onschuldigen belanden onterecht in juridische en persoonlijke nachtmerries. Bewijzen worden genegeerd, getuigenverklaringen worden selectief gebruikt en precedenten worden willekeurig toegepast om een bepaalde uitkomst te rechtvaardigen. Dit alles draagt bij aan een groeiende kloof tussen de waarheid en het rechtssysteem.